Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Preporuke SZO – Dojite bebe što duže

Da li ste i vi među majkama koje drugi gledaju sa čuđenjem kada kažete da još uvijek dojite dijete koje je starije od godinu dana, ili ste podlegli stereotipu da je dovoljno dojiti ga samo šest mjeseci, a da je posle godine mlijeko čak i štetno.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, zasnovane na brojnim zdravstvenim istraživanjima, su da je bebu potrebno isključivo dojiti prvih šest mjeseci. Nakon toga počinje se polako uvoditi čvrsta hrana i nastaviti sa dojenjem SVE DO NAVRŠENE DRUGE GODINE PA I DUŽE.

SZO preporučuje da dojite dijete do njegove druge godine

U istraživanju se navodi da je majčino mlijeko idealna hrana za novorođenu djecu . Ono pruža sve neophodne sastojke koji su im potrebni za zdrav i pravilan razvoj.

Tokom prvih mjeseci života imuni sistem djeteta još nije dovoljno razvijen da bi se mogao oduprijeti uzročnicima bolesti iz njegovog okruženja. Putem majčinog mlijeka dijete dobija zaštitu od razvoja mnogih hroničnih bolesti i alergija, a u slučaju da se bolest pojavi, dijete će je lakše i uspješnije savladati. Oko 80% stanica u majčinom mlijeku su makrofagi, stanice koje proždiru bakterije, gljivice i viruse. Tako majke koje doje, često primijete da njihova djeca rjeđe pobolijevaju od djece koja nisu dojena

Dugoročne prednosti su te da dojena djeca češće imaju niži krvni pritisak i niži nivo holesterola, imaju manji rizik od gojaznosti i pojave dijabetesa tipa 2. Postoje i dokazi da dojene osobe imaju veći nivo inteligencije na testovima kojima se ona mjeri.

 

A tu su i prednosti za majke
Nakon poroda, bebino sisanje podstiče kontrakcije koje potpomažu vraćanje maternice, koja je nakon poroda teška oko jednog kilograma, u prvobitno stanje. Šest do osam nedelja nakon poroda ona teži svega 50 do 70 grama.

Dojenje predstavlja jedan od faktora koji smanjuju rizik od obolijevanja od raka dojke i jajnika. Smanjenje rizika povećava se s ukupnim vremenom dojenja – ako majka doji troje djece po godinu dana, njeno ukupno zaštitno vrijeme dojenja iznosi 3 godine. Prema jednoj studiji, vjerojatnost obolijevanja od raka dojke i jajnika za majke koje su dojile 25 mjeseci ili duže smanjena je za trećinu u donosu na majke koje su rodile ali nisu dojile.

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.