Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

U funkciji Banka humanog mlijeka

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

Ovu informaciju je na svom Fejsbuk profile saopštila dr Sonja Đurić Bosnić, doktorica zaposlena na UKC-u, a koje je trenutno i sama donor.  

Banka humanog mlijeka

-Majkama često nedostaje ono što je bebi najpotrebnije- majčino mlijeko. Što zbog stresa, zdravstvenog stanja, odvojenosti od bebe i raznih drugih razloga.

Sada, konačno, druge majke imaju priliku da pomognu u ovoj borbi svih beba smještenih na odjeljenjima UKC-a. Majke dojilje imaju priliku da im pruže najjače oružje u borbi za život i borbi protiv komplikacija, a to je MAJČINO MLIJEKO. Hrana i lijek. Neprocjenjivo, blago prirode, u našem narodu nažalost ipak necijenjeno i često besramno ocjenjeno kao “slabo”. Nama i našim malim borcima ne može biti slabo, nego je dragocjeno, potrebno i sveto – navodi su svojoj objavi doktorica Sonja.

Zbog toga, ona apeluje na majke da “višak mlijeka” doniraju BANCI HUMANOG MLIJEKA U UKC RS.

-Stavljam pod navodnike višak zato što je produkcija majčinog mlijeka uslovljena potrebama bebe i danas, uz postojanje pumpica, možemo je relativno lako stimulisati i povećati – navodi se u objavi.

KO MOŽE DA POSTANE DONATOR:

– Svaka zdrava majka dojilja sa teritorije grada Banjaluka čija je beba mlađa od godinu dana i čija beba dobro napreduje u tjelesnoj masi.

 Detaljnije informacije za određena zdravstvena stanja ili upotrebu lijekova koje sprečavaju doniranje, majke mogu dobiti pri prijavi za donora (kao npr. primljena transfuzija krvi u zadnjih 6 mjeseci, hronične bolesti i sl).

KOJA JE PROCEDURA ZA DONACIJU MAJČINOG MLIJEKA:

  1. Zainteresovane majke se mogu JAVITI NA E-MAIL ADRESU banka.mlijeka@kc-bl.com , sa napisanim osnovnim podacima: ime i prezime, starost bebe i adresa stanovanja. Naknadno ću objaviti i broj telefona koji će se moći koristiti za prijavu.
  2. Na adresu majke BIĆE DOSTAVLJENA SVA OPREMA potrebna za sakupljanje mlijeka (pumpica, dezinfekciona sredstva, sterilne bočice za pohranjivanje mlijeka itd). Tom prilikom majke će ispuniti formular za prijavu za donora humanog mlijeka sa osnovnim podacima, te će od strane zdravstvenih radnika biti obučene za pravilno izdajanje i deponovanje mlijeka.
  3. Nakon određene količine sakupljenog mlijeka majke se testiraju na određene zarazne bolesti (testiranje podrazumjeva uzimanje jednog uzorka venske krvi), za što je potrebno da obezbijede uputnicu od strane porodičnog ljekara. Majke ne moraju odlaziti u zdravstvenu ustanovu radi testiranja – uzorkovanje krvi za testiranje izvršiće zdravstveni radnici koji dolaze NA KUĆNU ADRESU MAJKE u cilju preuzimanja sakupljenog mlijeka.
  4. Po testiranju majka nastavlja da SAKUPLJA MLIJEKO sve dokle je u mogućnosti, tokom najduže 12 mjeseci po porođaju.

Sve detaljnije informacije i upitstva majke će dobiti od radnika Banke humanog mlijeka Klinike za dječije bolesti UKC RS.

 

 

 

 

Najnovije objave

DOBOJ – U Doboju su potvrđeni prvi slučajevi malih boginja – morbila …

Uručena su prva rješenja korisnicima novčane podrške za nabavku senzora za kontinuirano …

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Bojan Đenić rekao …

Trajna šminka usana, očiju i obrva postala je jako popularna, a neretko …

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dodijelio je ugovor za nabavku …