Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Naknada plata za porodiljsko odsustvo u Republici Srpskoj uskoro će imati drugačiji obračun. Porodilji, ali i njenom poslodavcu iz Fonda dječije zaštite, refundiraće se iznos prosječne plate koje je imala u posljednjih 18, a ne 12 mjeseci, kakva je to do danas praksa.

Porodilje ne trebaju donositi doznake

Novina je i način obračuna prosječne naknade za onu porodilju koja nije bila zaposlena tokom svih 18 mjeseci prije otpočinjanja porodiljskog odsustva. Kad se podvuče crta poslodavci više neće imati koristi od “vještačkog”  povećanja plata. Izmjene Zakona o radu će pred poslanike po hitnoj proceduru prije izrade budžeta za narednu godinu.

“Ukoliko ista nema 18 mjeseci za dio za koji je primala platu će se utvrditi naknada u prosječnom iznosu, a za dio za koji nije primala platu a do 18 mjeseci će se utvrditi naknada u iznosu najniiže plate u Republici Srpskoj”, rekao je Vladimir Makarić, pomoćnik ministra u Resoru za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu.

Do sada se i ta naknada utvrđivala kao prosjek godišnje plate koju bi kod istog poslodavca porodilja primala i za mjesece tokom kojim nije bila zaposlena. Praktično, do sada su i neodgovorni poslodavci radi lične koristi prijavljivali porodilje tek nekoliko mjeseci prije porodiljskog odsustva i to na proizvoljan iznos plate koji bi im se u potpunosti refundirao iz Fonda, a radni odnos bi prekidali kada bi istekao i period porodiljskog odsustva.

“Dovešćemo ovako u situaciju u neravnomjeran položaj nezaposlenu porodilju koja koristi materinski dodatak i porodilju koja se zaposlila pred sam porod i ostala bez posla poslije isteka tog rješenja što nije ni solidarno ni na neki način normalno tako da je neophodno stupiti u izmjene i dopune zakona koji će to urediti”, rekao je Nedeljko Jović, direktor Javnog fonta za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Za poslodavce koji su odgovorni  i dalje će se iz Fonda izdvajati stoprocentna naknada. Cilj izmjena zakona je jedna od mjera Vlade koja će doprinijeti racionalnijem trošenju novca iz budžetske kase.

Atv