Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

 Staviti karijes pod kontrolu samo sanacijom nije moguće, već je potrebno koristiti sve dostupne modele prevencije u dobro osmišljenim preventivnim programima. Promocija oralnog zdravlja usmjerena je na zajednicu u cjelini, ali i na rizične grupe, kao što su trudnice, mala djeca i osobe sa visokim karijes rizikom. Veliki broj trudnica nije dovoljno informisana o značaju očuvanja kako sopstvenog tako i oralnog zdravlja svojih potomaka. U trudnoći raste motivacija za usvajanje zdravih navika. Trudnice pokazuju pojačan interes za sprovođenje svih mjera za unapređenje zdravlja djeteta i očuvanje vlastitog zdravlja.

Piše: Spec.dr Jovana Hrisa Samardžija

prenatalni testovi
Sprovođenje adekvatne oralne higijene je temelj primarne prevencije nastanka zubnog karijesa i parodontopatija. Oralna higijena u trudnoći treba da bude na visokom nivou i zato je edukacija iz tog domena veoma važna.

Preporuke za održavanje oralne higijene su:

-Četkanje zuba predstavlja osnovni način održavanja oralne higijene. Sprovodi se minimalno dva puta dnevno (obavezno prije spavanja). Potrebno je koristiti ispravnu tehniku i koristiti adekvatnu četkicu za zube i pastu sa fluoridima.

– Primjena zubnog konca i interdentalne četkice

– Konzumacija guma za žvakanje koje sadrže ksilitol

– Trudnicama koje povraćaju (hyperemesis gravidarum) se savjetuje da nakon povraćanja isperu usta vodom ili vodenim rastvorom sode bikarbone zbog neutralizacije kiselosti u ustima. Pranje zuba treba obaviti tek nakon 30 do 60 minuta nakon povraćanja.

Posebno treba ukazati budućim majkama na značaj redovnih kontrola sopstvenog oralnog zdravlja, kompletne sanacije svojih usta, kao i održavanju postignutog stanja uz ispiranje usta raznim dezificijensima do kraja trudnoće, kako bi svom djetetu prenijela što manju količinu mikroorganizama odmah nakon njegovog rođenja.

U toku trudnoće započinje razvoj zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, a pred kraj trudnoće počinje veoma osteljiva fazi izgradnje zubne gleđi na mliječnim zubima i djelom stalnih sekutića i „šestica“. Nepravilnosti u izgradnje zubne gleđi (ne moraju da budu vidljive) čine zube osetljivijim na razvoj karijesa. Jedan od uzroka je manjak vitamina D u trudnoći, kao i loša ishrana (podhranjenost, nedostatak kaclicjuma, druge avitaminoze posebno vitamina A, C)

Vitamin D zaista igra značajnu ulogu u zdravlju zubi, ali i ostalih potpornih struktura u usnoj šupljini.

Smanjene količine vitamina D u trudnoći (kao i poslije rođenja kod djece) mogu da imaju posljedice po razvoj zuba, kostiju i zdravlje organizma u cjelini. Najnovija istrživanja pokazala su da vitamin D pomaže prevenirati nastanak zubnog karijesa, zbog čega se smanjuje šansa od propadanja zuba. Studija sprovedena od strane istraživača u Kanadi je pokazala direktnu vezu između niskog nivoa vitamina D kod majki tokom trudnoće i učestalosti dentalnog karijesa kod djece tokom njihove prve godine života.  U studiji je praćeno 207 trudnica iz gradske sredine i iz nižih socijalnih slojeva i zatim njihova djeca u narednih 12 mjeseci. Uočeno je značajno više oštećenja gleđi (hipoplazije) i razvoj svih oblika karijesa kod djece čije su majke u trudnoći imale snižene nivoe vitamine D.

Problemi s desnima poput gubitka potpornog tkiva mogu biti znatno ublaženi unosom dovoljne količine vitamina D u organizam.

Jedna od rijetkih studija sa naših prostora, sprovedena u periodu 2011-2014 god. u Beogradu i Banja Luci (doc Slava Sukara i prof Jovan Vojinović ), isto tako ukazuje da zabrinjavajućih 29% inače na izgled zdrave djece uzrasta 2-4 godina imaju niske vrijednosti vitamina D (ispod 50 nmol / l), a čak 8% veoma niske. Kod velike većine je bio prisutan zubni kvar.

Poželjno da trudnice provjere koncentraciju vitamina D u krvi i u slučaju sniženja obezbjede odgovarajuću ishranu, suplementaciju i izlaganje sunčevim zracima.  Samo u slučaju većih nedostataka vitamina D (ispod 50 nmol/L) započeti suplementaciju, ali obavezno uz nadzor stručnjaka. Nije poželjno napamet uzimati suplemente jer i višak vitamina nosi potencijalne rizike.