Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Imam djevojcicu koja će sledeći mjesec naputiti 3 godine. Ne priča, samo ponekad kada ona hoće, ali ništa je ne razumijem… Išli smo doktoru za sluh i sve je u redu, rekli su da dođemo kada napuni 3 godine da je sada rano. Pričala je sa godinu dana i dosta je se moglo razumjeti i onda je samo prestala.
Da li jos koja mama ima dijete sa 3 godine a da ne prica, da čujem njihova iskustva, ali bih voljela i logoped da mi odgovori? 

Odgovara: Vanja Kostić, Logoped iz centra za edukaciju "Logomed"

Ivana Vanja Kostic, logoped
– Poštovana, što prije se javite nekom od logopeda, radi procjene govorno jezickog razvoja Vaseg djeteta i detaljnijeg savjetovanja. Na osnovu informacija, koje ste naveli, izvjesno je da postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika i da je situacija specifična samim tim što kažete da se govor razvijao bolje na mlađem uzrastu nego sada ( tj. da je dijete govorilo vise na mlađem uzrastu, a da je sadašnji govor teško razumljiv). Dijete uzrasta od tri godine, treba pravilno da izgovara više od polovine glasova maternjeg jezika,pa je stoga očekivano da njegov govor bude razumljiv okolini. U svom rjecniku bi trebalo da ima i preko pet stotina riječi i da se izražava rečenicom. Ne oklijevajte i ne gubite dragoceno vrijeme već se obratite stručnjacima što je prije moguće.

Najnovije objave

Udruženje „Moje dijete“ uputilo je inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS da sva djeca do 15 godina, dobiju pravo na pratnju roditelja tokom ležanja u bolnici

Nepokretnosti, prava veće vrijednosti i vrednije stvari iz imovine maloljetnika, mogu se otuđiti ili opteretiti samo radi izdržavanja, liječenja, vaspitanja ili obrazovanja maloljetnog djeteta, kaže Bukejlović.

Sve više roditelja djece sa smetnjama u razvoju, koji dobijaju  naknadu za …

Sve zavisi od toga po kom osnovu ste na bolovanju.

Budući da je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom …