Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Imam djevojcicu koja će sledeći mjesec naputiti 3 godine. Ne priča, samo ponekad kada ona hoće, ali ništa je ne razumijem… Išli smo doktoru za sluh i sve je u redu, rekli su da dođemo kada napuni 3 godine da je sada rano. Pričala je sa godinu dana i dosta je se moglo razumjeti i onda je samo prestala.
Da li jos koja mama ima dijete sa 3 godine a da ne prica, da čujem njihova iskustva, ali bih voljela i logoped da mi odgovori? 

Odgovara: Vanja Kostić, Logoped iz centra za edukaciju "Logomed"

Ivana Vanja Kostic, logoped
– Poštovana, što prije se javite nekom od logopeda, radi procjene govorno jezickog razvoja Vaseg djeteta i detaljnijeg savjetovanja. Na osnovu informacija, koje ste naveli, izvjesno je da postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika i da je situacija specifična samim tim što kažete da se govor razvijao bolje na mlađem uzrastu nego sada ( tj. da je dijete govorilo vise na mlađem uzrastu, a da je sadašnji govor teško razumljiv). Dijete uzrasta od tri godine, treba pravilno da izgovara više od polovine glasova maternjeg jezika,pa je stoga očekivano da njegov govor bude razumljiv okolini. U svom rjecniku bi trebalo da ima i preko pet stotina riječi i da se izražava rečenicom. Ne oklijevajte i ne gubite dragoceno vrijeme već se obratite stručnjacima što je prije moguće.

Najnovije objave

“Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula …

Budući da predstoji period godišnjih odmora, podsjećamo osiguranike da za vrijeme privremenog …

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu …

Nismo upoznati sa, kako ste naveli, činjenicom da se roditeljima koji su …

BANJALUKA – Na osnovu 26 studija koje obuhvataju podatke iz 17 zemalja, …