Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Imam djevojcicu koja će sledeći mjesec naputiti 3 godine. Ne priča, samo ponekad kada ona hoće, ali ništa je ne razumijem… Išli smo doktoru za sluh i sve je u redu, rekli su da dođemo kada napuni 3 godine da je sada rano. Pričala je sa godinu dana i dosta je se moglo razumjeti i onda je samo prestala.
Da li jos koja mama ima dijete sa 3 godine a da ne prica, da čujem njihova iskustva, ali bih voljela i logoped da mi odgovori? 

Odgovara: Vanja Kostić, Logoped iz centra za edukaciju "Logomed"

Ivana Vanja Kostic, logoped
– Poštovana, što prije se javite nekom od logopeda, radi procjene govorno jezickog razvoja Vaseg djeteta i detaljnijeg savjetovanja. Na osnovu informacija, koje ste naveli, izvjesno je da postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika i da je situacija specifična samim tim što kažete da se govor razvijao bolje na mlađem uzrastu nego sada ( tj. da je dijete govorilo vise na mlađem uzrastu, a da je sadašnji govor teško razumljiv). Dijete uzrasta od tri godine, treba pravilno da izgovara više od polovine glasova maternjeg jezika,pa je stoga očekivano da njegov govor bude razumljiv okolini. U svom rjecniku bi trebalo da ima i preko pet stotina riječi i da se izražava rečenicom. Ne oklijevajte i ne gubite dragoceno vrijeme već se obratite stručnjacima što je prije moguće.

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.