Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Početkom jula besplatni prenatalni testovi za sve trudnice

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je da bi već početkom ljeta sve trudnice u Republici Srpskoj mogle imati pristup prenatalnim testovima, jer se ušlo u završnu fazu ove inicijative.

Cvijanovićeva je rekla da se od prvobitne ideje da mogućnost testiranja imaju trudnice starije od 35 godina i one koje imaju određene indikacije došlo do ideje da prenatalni testovi budu omogućeni svim trudnicama bez obzira na godine i indikacije.

“Došlo se do faze kada se može raspisati javni poziv za izbor referentne institucije koja bi radila testove, a uzorci će biti uzimani u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je napomenula da su završene i sve zakonske procedure u vezi sa ovom inicijativom.

“Očekujemo da bi 1. jula mogli omogućiti trudnicama testove”, istakla je Cvijanovićeva.

/Izvor: Srna/

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.