Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Roditelji pitaju:

Kada se jednom riješi CIN1 postoji li mogućnost da se ponovo pojave pojave promjene na grliću?

Odgovara: Dr Vesna Ćurić, specijalista ginekologije i akušerstva

dr Vesna Ćurić, ginekolog

CIN  je najčešća bolest žena generativne dobi, a za njen nastanak su potrebni određeni rizici kao što je infekcija HPV virusom, pad imuniteta, pušenje i sl. Promjene označene kao CIN I su promjene na površini  grlića u jednoj trećini sluznice i obično se spontano povuku kod velikog broja i bez liječenja, a to je najblaži oblik poremećaja višeslojnopločastog epitela. Promjene se mogu spontano povući unutar 6 do 12 mjeseci zbog djelovanja ćelijskog imunog odgovora ali nije moguće predvidjeti koje će se promjene dešavati pa je potrebna redovna kontrola i praćenje papa nalaza u kombinaciji sa kolposkopijom i kontrole HPV brisa ukoliko je bio pozitivan nalaz pri otkrivanju promjena.

Najnovije objave

Ministarstvo pravde Republike Srpske, prihvatilo je inicijative za izmjene i dopune Porodičnog …

BANJALUKA – Radno mjesto 28 očeva u Srpskoj ove godine zamijenilo je …

Građani Srpske koji žele da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa to mogu učiniti od 1. oktobra pa do kraja godine bez navođenja razloga za to.

Banka humanog mlijeka na UKC- u Republike Srpske počela je da funkcioniše, a mlijeko mogu donirati majke beba mlađih od godinu dana.

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, i to 18 djevojčica i devet dječaka.