Moje dijete

Moje dijete
časopis za roditelje

Moje Dijete
časopis za roditelje

Sve više zahtjeva za epidural, a premalo anesteziologa

Tokom prethodnih 11 godina, koliko se epiduralna anestezija radi u akušerstvu u UKC Republike Srpske, svake godine se broj epidurala konstantno povećava. Tokom 2020. ukupno je obavljeno 439 bezbolnih porođaja, što čini 21.41% svih vaginalnih porođaja u našem porodilištu. Tokom 2021. godine broj se dalje povećava, odnosno izvedena su 494 epidurala ili 24.19% od ukupnog broja porođaja. Taj trend povećanja se nastavlja i tokom 2022. godine, tako da se broj epidurala povećava na 549, odnosno 28,55% od svih porođaja, rekao je za portal Mojedijete.info načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje dr Dragan Rakanović.

Dodao je da se jasno vidi da postoji povećanje broja bezbolnih porođaja, što je značajan iskorak i zadovoljenje potreba za epiduralnom analgezijom za porodilje.

Upravo zbog sve veće potražnje za epiduralom, dolazi do drugog problema, a to je da pojedine trudnice ipak ostanu uskraćene za bezbolni porođaj, jer anesteziolog ne stigne da im dođe na porođaj. Nekoliko trudnica su pisale portalu Mojedijete.info da im anesteziolog, i pored dogovora nije došao jer je porođaj krenuo noću.

Doktor Rakanović objašnjava da ovu vrstu anestezije/analgezije izvode četiri ljekara koji najčešće rade u svoje slobodno vrijeme, znači mimo redovnog rada.

-Tokom mjeseca, najmanje 20 dana 4 navedena ljekara dežuraju na UKC-u i pružaju uslugu epiduralne analgezije tokom noći. S obzirom na to, da nije jednostavno uskladiti dnevne radne obaveze sa dodatnim radom, mišljenja sam da s obzirom na sve okolnosti i konstantan nedostatak specijalista anesteziologa, navedeno povećanje broja i procenata bezbolnih porođaja predstavlja izvanredne rezultate, a za što smo dobili i pohvale na stručnim i naučnim kongresima i sastancima u regionu i svijetu. I dalje se radi na edukaciji mladog kadra, ljekara na specijalizaciji, na što smo naročito ponosni, te očekujemo dalje uključenje ljekara u izvođenje navedene procedure – naglasio je Rakanović.

Dodaje da konstantna sigurnost u radu, edukacija i prezentacija radova iz oblasti akušerske anestezije Kliniku za anesteziju i UKC Republike Srpske stavlja na prvo mjesto po broju izvedenih epiduralih anestezija/analgezija u Bosni i Hercegovini.

-Tokom prethodne 4 godine prezentovani su radovi iz oblasti akušerske anestezije na godišnjim  kongresima Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista. Takođe, u junu mjesecu ove godine Klinika za anesteziju i intenzvno liječenje i Udruženje anesteziologa i reanimatologa Republike Srpske organizuju Simpozijum – Školu akušerske anestezije sa kursom ultrazvuka za anesteziologe, gdje očekujemo dolazak 10 eminentnih stručnjaka iz oblasti akušerske anestezije iz SAD, uz kolege iz regiona, a sve sa ciljem daljeg stručnog usavršavanja i sigurnije anestezije i porođaja u našoj ustanovi – objasnio je Rakanović.

 

Najnovije objave

“Subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima u Banjaluci će od jula …

Budući da predstoji period godišnjih odmora, podsjećamo osiguranike da za vrijeme privremenog …

Klub poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske priprema inicijativu za izmjenu …

Nismo upoznati sa, kako ste naveli, činjenicom da se roditeljima koji su …

BANJALUKA – Na osnovu 26 studija koje obuhvataju podatke iz 17 zemalja, …